I juli reiste Ingrid og Gunnar Dehli med tre barnebarn (14 – 16 år) til Uganda og Kenya for å gi dem et møte med DMIs arbeid der. Det var besteforeldrenes konfirmasjonsgave til dem. Imidlertid skulle det ikke være noen ferietur, men en «dannelsesreise», en reise der guttene skulle få nye erfaringer og der de også skulle få bidra. På forhånd hadde de selv og via andre, fått samlet inn en mengde fotballutstyr og Lego-sett som skulle gis til skolene vi skulle besøke, til sammen 150 kilo. En varm takk til Stavanger IF Fotball, Teie IF Fotball, Select, mange enkeltpersoner og særlig folk i fotballmiljøet i Kolbotn!
I Kampala, Uganda var de med på en gudstjeneste for døve. Til tross for at den varte i vel tre timer, ble det ikke kjedelig. De hadde nok aldri før opplevd en gudstjeneste med så mye dans og lovsang, alt på tegnspråk.
Turen gikk videre til yrkesskolen som Dennis, en døv, CP-rammet ung mann har etablert i huset sitt i Lira, nord i Uganda. Skolen er for døve, unge med andre funksjonshemminger og for fattige foreldreløse. Over 200 unge får opplæring her årlig. Her fikk barnebarna prøve å mure hus med murstein, sy med pedaldrevne symaskiner, delta i møbel-snekring, lære hår-fletting og lære hvordan de dyrker bønner og kassava.
Etter utdeling av fotball-utstyr ble det spilt fotballkamper der de norske guttene også deltok.
Skoleelevene takket for besøket med danseoppvisning og overlevering av skjorter de hadde sydd til gjestene.
Deretter gikk turen østover til Kenya, til DMIs døveskole i Ringa, vest i landet. Dette er en grunnskole med over 80 døve elever. Også her ble det delt ut fotball-klær, baller og annet utstyr. De norske guttene holdt fotball-skole med elevene der og avsluttet med fotball-kamp.
Denne skolen fikk også alle Legosettene som guttene hadde samlet inn. Et av barnebarna ga selv mesteparten av sin store Lego-samling.
De døve elevene hadde aldri sett slike leker før. Barna ble delt inn i grupper, der de norske gut-tene veiledet dem i hvordan de skulle bygge de ulike Lego-settene ut fra instruksjons-heftene som fulgte med. Barna viste en enorm interesse for klossene, og det var utrolig morsomt å se hvordan de kunne samarbeide om å bygge, og hvor godt samspillet med de norske guttene var.

Et glad barn med en ny fotballdrakt
Barnebarn-reisen ble avsluttet med en todagers safari i Masai Mara der guttene fikk oppleve Afrikas dyr og villmark på nært hold.
Ved reisens slutt ble barnebarna spurt om det var noen minner de særlig satt igjen med etter turen. Safarien var selvsagt en stor opplevelse, sa de, men å se den store forskjellen på hvordan disse afrikanske elevene levde i forhold til deres egne liv, var sterkt å se. Både den enkle maten elevene spiste og hvordan de bodde, gjorde inntrykk. De hadde sett trange sovesaler der over 75 elever sov i tre-etasjes senger. Noen måtte til og med dele seng. Men det som særlig hadde festet seg hos dem, sa barnebarna, det var noen ansikter, noen enkeltmennesker de hadde møtt, som de aldri ville komme til å glemme. Det var skapt en tydelig empati, en innlevelse i dem for mennesker de hadde møtt i en helt annen del av verden.